Sardunya

Sardunya: Kültür, Yaşam ve Sanat

Sardunya adasında sadece güzel plajlar ve doğal manzaralar değil, görülecek çok şey var. Bu bölgedeki kültür, yaşam ve sanat keşfedilmeyi bekleyen bir hikaye. Nesilden nesile gelişmeye devam eden bir hikaye; ve tabi ki Sardunya’nın güzelliğini daha iyi anlamak için ise önce orada yaşayan insanları daha iyi tanımak gerekiyor.

Bu foto-röportajda, Sardunya’nın geçmişteki sakinleri tarafından nasıl şekillendiğini ve bugün nasıl şekillenmeye devam ettiğini keşfediyorum. Tarihinden benzersiz grafiti örneklerine kadar Sardunya’nın neden İtalya’nın diğer bölgelerinden bu kadar farklı olduğunu , 2019 yılında İtalya’nın Sardunya Adası’na gerçekleştirdiğim gezimden fotoğraflar üzerinden sizlerle paylaşacağım.

Sardunya’nın Tarihi ve Kültürü

 

Sardunya, keşfedilmeye değer çok uzun ve zengin bir tarihe sahiptir.

Antik Yunanlılar adayı ilk kolonileştiren insanlardı, ancak kısa süre sonra onu kendi savaş esirleri için bir hapishaneye dönüştürdüler. MÖ 238’de Romalılar adayı ele geçirdiler, ancak onlar da tarım arazilerinin zayıf olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradıktan sonra adayı terk ettiler.

1718’de Sardunya, karısı Kraliçe Maria Theresa aracılığıyla İspanya’dan miras kalan Avusturya İmparatoru VI. Sardunyalı milliyetçilerin bu sömürgeci gücün tüm izlerini silip tek bir ulus olarak bağımsızlıklarını ilan ettikleri 1848 yılına kadar bu yönetim altında kalacaktı.

Bununla birlikte, İtalya kısa süre sonra Sardunya’yı fethetti ve adayı, bir dereceye kadar kendi kendini yöneten özerk bir bölge olarak İtalya’nın bir parçası haline gelinceye kadar 1946’ya kadar yönetti.

Tarihi boyunca bu kadar çeşitliliğe rağmen Sardunya, bugün de devam eden eşsiz kültürünü ve yaşam biçimini korumayı başarmıştır.

 

İtalya | Sardunya Adası | Cabras | Oristano | 2019 Seçkin Yılmaz

Sardunya kültürü

 

Sardunya kültürü zengin ve çeşitlidir. Fenikelilerden Korsika-Piedmont egemenliğine kadar bu ada, geçmişte yaşayanlar tarafından şekillendirilmiştir. Bu blog yazısında daha sonra keşfedeceğim gibi, Sardunya nesilden nesile gelişmeye devam eden bir bölgedir.

Phoenix ile başlayacağız. Fenikeliler, MÖ 750 civarında Sardunya’ya ilk yazılı dili tanıttıkları için kredilendirilirler. Ayrıca, şimdi “Sardunya” olarak adlandırılan alfabelerini de tanıttılar.

Sıra Korsika-Piedmont yönetimindeydi.  Fransa’nın Sardunya’yı işgal ettiği 1720-1798 yılları arasında İtalya’daki seferi sırasında Napolyon Bonapart’ın güçleri tarafından yenilene kadar gerçekleşti.

Son olarak, 18 ve 1915 yılları arasında gerçekleşen İtalyan Birleşmesi var. Bu hükümdarlık, Sardunya dahil İtalya’nın çeşitli bölgelerini kontrol altına alan Kral II. Victor Emmanuel yönetimindeki İtalya Krallığı tarafından karakterize edildi.

Gördüğünüz gibi, Sardunya’nın tarihinin birçok katmanı var – bu sadece plajlarla ilgili değil!

İtalya | Sardunya Adası | Orgosolo | 2019 Seçkin Yılmaz

Sardunya halkı

Sardunya halkının farklı bir kültürü ve gelenekleri vardır. Örneğin, Sardunya dili hala bu bölgenin sakinleri tarafından konuşulmaktadır. Bu dil sadece adada yaşayanlarla sınırlı değil, İtalya’nın diğer bölgelerinde yaşayanlarla da sınırlı.

Farklı bir kültürün yanı sıra, sanatı ve mimarisi de İtalya’nın geri kalanından farklıdır. Şehir merkezlerinde örneğin kare yerine genellikle yuvarlak bir kule bulunur. Geçmişte yaşayanlar bu bölgenin insanlarına ve kültürüne damgasını vurmuşlar ve bugün de bırakmaya devam ediyorlar. Bu etki ise en çok sokakta gözünüze çarpıyor. Grafiti, bu adada tarihin ve halkın tanıklığını yapıyor.

 

İtalya | Sardunya Adası | Orgosolo | 2019 Seçkin Yılmaz

Akdeniz’in Grafiti Adası

Sardunya, Akdeniz’de yıllardır popüler bir turizm merkezi olan güzel bir adadır. Pek çok insanın bilmediği şey, aynı zamanda gelişen bir grafiti sahnesine sahip olmasıdır. Fotoğraf çalışmamda bu yüzden Sardunya’nın grafiti sahnesine dair izleri sık sık görmektesiniz.

İtalya’daki Grafiti Sahnesi

Grafiti, yüzyıllardır var olan bir sanat formudur. “Grafiti” kelimesi, “yazmak” anlamına gelen Yunanca “graphein” kelimesinden gelir.

İtalya’daki grafiti sahnesi canlı ve iyi durumda. Sardunya’da grafiti sahnesi birkaç faktörün sonucudur. İlk faktör, adanın anakara İtalya’dan izole edilmiş olmasıdır. Bu izolasyon, kültürel eğilimlerden ve fırsatlardan kopma hissine yol açmıştır. İkinci faktör, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana adada NATO kuvvetlerinin varlığı, adayı on yıllarca askeri bir üs haline getirmesidir. Bu süre zarfında, grafiti sanatçıları askeri tesislerde, kışlaların dışında ve adanın her tarafında damgasını vurdu.

Grafiti bir alanı nasıl benzersiz kılar?

Farklı insanlar grafitiyi farklı şekillerde görürler. Bazı insanlar bunu bir kusur olarak görürken, diğerleri bunu yaratıcılığın bir ifadesi olarak görür. Sardunya’da grafiti bir sanat ve dışavurumculuk biçimi olarak görülüyor.

Grafiti, geçmişin hikayesini anlatmak için kullanıldığı için sanat olarak kabul edilir. Grafiti ile, bir topluluğun duvarlarında sergilemeyi seçtikleri mesajları okuyarak tarihi ve kültürü hakkında kolayca bilgi edinebilirsiniz.

Bu ifade biçimiyle ilgili daha da şaşırtıcı olan şey, binlerce yıldır devam ediyor olmasıdır. İlk kaydedilen grafiti örnekleri MÖ 6000’e tarihlendi! Eski Mısırlılar genellikle tapınaklarının duvarlarına, o sırada hayatlarında veya toplumlarında neler hissettiklerini veya neler olup bittiğini ayrıntılarıyla anlatan mesajlar yazarlardı.

Sardunya’da, geçmişten günümüze yazılı kayıtları olmayan hikayeleri anlatmak için graffitinin kullanıldığı birkaç örnek var. Grafiti, yüzyıllardır kullanılan bir görsel sanat biçimidir, ancak son birkaç on yılda yıkıcı bir eylemden bir sanat biçimine dönüşmüştür. İtalya’da grafiti genellikle şablonlar ve sprey boya ile yapılır ve sokaklarda, binalarda ve trenlerde boyanır.

İtalya | Sardunya Adası | Orgosolo | 2019 Seçkin Yılmaz Duvar resmi : İtalyan Sanatçı Piercarlo Carella' nın Orgosolo'daki 2018 çalışması.

Sardunya’daki Grafiti Sahnesi

Tipik olarak, İtalyan grafiti sanatçıları, yirmili yaşlarında, durumu iyi olmayan erkeklerdir. İtalya’daki grafiti sahnesi ülkenin birçok bölgesinde görülebildiği için oldukça popüler. Küçük köylerde veya terk edilmiş binalarda yalnızca yerel halk tarafından yapıldığı Sardunya’da durum böyle değildir.

Sardunya, İtalya’da başka hiçbir yerde bulunmayan kendi kültürüne ve geleneklerine sahiptir. Adanın her yerinde görülebilen grafiti, adanın türünün tek örneği olduğunun bir başka örneğidir.

Sardunya’nın grafitileri, grafiti sanatçılarının çoğunlukla yirmili yaşlarında ve varlıklı olmayan erkek olduğu İtalya’nın aksine, yalnızca yerel halk tarafından yapılır. İtalya’daki grafiti sahnesi ülkenin birçok bölgesinde görülebildiği için oldukça popüler. Bu, yalnızca küçük köylerde yerel halk tarafından yapıldığı Sardunya’da durum böyle değil.

Sardunya’da, yerlilerin çoğu bunu bir sanat dalı ve hikâye anlatıcılığı olarak icra ediyor. Örneğin, birçok binada, Sardunya’nın Alman askerleri tarafından işgal edildiği II. Dünya Savaşı’na kadar uzanan mesajlar yazılıdır. Bu mesajlar, insanların bu zor zamanlarda nasıl hissettiklerini gösteriyor ve işgal altındaki onlar için hayatın nasıl bir şey olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı oluyor.

Bir yorum

  1. Itís hard to find knowledgeable people for this topic, however, you sound like you know what youíre talking about! Thanks

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir